ПОЛИТИКА ЗА УПОТРЕБА НА КОЛАЧИЊА

Интернет страната на iHome (оваа Страна) користи колачиња. Користењето на колачиња овожможува подобрување на искуството на корисникот и поради трансакциските процеси. iHome во никој случај не ги користи овие колачиња за да добие информации и лични податоци од корисниците.

Колачиња

Колачиња се делови од информација кои една Интернет страна ги поставува на дискот во вашиот компјутер поради евиденција на записи. Колачињата се многу честа појава, се користат за да се подобри работата на една интернет страна. Колачињата содржат информации кои може да бидат користени од одредени страни и да го подобрат искуството на посетителот или да обезбедат податоци кои ќе се користат за анализа од нашите Веб сервери.

Повеќето интернет пребарувачи автоматски се подесени да прифаќаат колачиња. Ако преферирате, вие може да ги оневозможите овие колачиња или пак да го подесите вашиот интернет пребарувач да ве предупредува кога ќе има појава на колачиња. Меѓутоа нема да можете да ги искористите во целост сите предности кои нашата интернет страна може да ви ги понуди.

Оваа интернет страна може да користи колачиња за да ја следи посетеноста и користеноста на услугите кои се нудат на самата интернет страна. Овие статистички информации ни дозволуваат правилно да ја управуваме и развиваме интернет страната, на пример да ја унапредиме корисноста или популарноста на одредена страна. Информациите кои се собираат се лични податоци и не го покажуваат вашиот идентитет. Колачињата неможат да читаат податоци од вашиот компјутерски диск или пак да читаат информации од други датотеки на колачиња, ниту пак може да ви наштетат на вашиот компјутер.

Како да ги контролирате и бришете колачињата?

Ако сакате да го блокирате користењето на колачињата од вашите интернет пребарувачи, може да ја добиете потребната информација ако погледнете во информациите за помош (Help) на пребарувачот кој го користите. Може да ја посетите и интернет страната која се занимава со колачиња (http://www.aboutcookies.org/) , на која има детални информации како да ги исклучите колачињата и како да ги користите.

Имајте во предвид, дека за да работи добро страната на iHome, колачињата треба да се дозволени. Самата природа на оваа интернет страна е да обезбеди е-комерциални услуги, овие услуги, гледани од страна на ЕУ директивите за користење на колачиња (http://eucookiedirective.com/), дозволува ваквите интернет страни да користат колачиња поради успешно следење на продуктите и процесите кои се преземени преку е-комерцијалните услуги.

Главни колачиња користени од iHome

Со цел  http:/ihome.mk да функционира правилно, императив е колачиња да бидат дозволени.

Листата на главните колачиња кои се користат од  http://ihome.mk може да ја погледнете подолу:

  • Колачиња за автентикација на форми. Се користи за автентикација на регистрирани корисници.
  • Колачиња за потрошувачи. Се користи за да ги идентификува потрошувачите – гости.
  • Колачиња за споредба на продукти. Содржи листа на продукти за “споредба на продукти“ страната.
  • Колачиња за скоро прегледани продукти. Содржи листа на скоро прегледани продукти.

Колачиња од Трета страна

Интернет страната на iHome користи бројни сервиси од други интернет страни кои и самите поставуваат колачиња на http://ihome.mk, ова е неопходна за тие да ги споделат нивните услуги.

Facebook

Разните колачиња кои корисниците може да ги искусат од страна на Facebook може да се погледнат на: (http://www.facebook.com/help/cookies)

Twitter

Разните колачиња кои корисниците може да ги искусат од страна на Twitter може да се погледнат на: (http://twitter.com/privacy)

LinkedIn

Разните колачиња кои корисниците може да ги искусат од страна на LinkedIn може да се погледнат на: (http://www.linkedin.com/static?key=privacy_policy)

Google Analytics

Google Analytics користи сервис за следење за да види како корисниците ги наогаат интернет страните кои ги пребаруваат и како ги истражуваат тие страни. Овие информации потоа може да се искористат за да се креира подобар кориснилки интерфејс за посетителите на iHome.

Google Analytics поставува колачиња за да собира анонимни податоци, кои се потребни за сервисите кои ги нудат. Податоците неможе да бидат изменети или примени од друг сервис или домен.

За подобро запознавање со правилата на Google Analytics може да го посетите следниот линк (http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/) и подобро разбирање на процесот кој тие го применуваат кога станува збор за колачиња може да погледнете на слендиот линк (https://developers.google.com/analytics/resources/concepts/gaConceptsCookies#cookiesSet)

Колачињата кои корисникот може да ги искуси од Google Analytics се:

__utma
__utmb
__utmc
__utmz
__utmv
__utmx

Google Adwords

Разните колачиња кои корисниците може да ги искусат од страна на Google Adwords може да се погледнат на: http://www.google.com/policies/privacy/